Sistem panouri fotovoltaice destinat autoconsumului
S – GENERATION Project no. 2019/104278
Sustainable Green Energy in Air Traffic Control Center
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA. și-a stabilit ca obiectiv strategic pe termen lung implementarea unui pachet de soluții pentru creșterea eficienței utilizării energiei în clădirile în care își desfășoară activitatea, având în permanentă preocuparea de a asigura servicii de trafic aerian în condiții de eficiență a costurilor, cu un impact redus asupra mediului înconjurător.
În martie 2019, ca urmare a deschiderii apelurilor de propunere de proiecte pentru energie regenerabilă în cadrul Programului pentru energie în România, program finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, ROMATSA a identificat oportunitatea finanțării parțiale nerambursabilă a Sistemului fotovoltaic destinat autoconsumului și a transmis aplicația de înscriere.
În data de 29 iunie 2020 ROMATSA a primit de la Operatorul de Fond INNOVATION NORWAY decizia favorabilă de finanțare nerambursabilă în cuantum de 45% a Sistemului fotovoltaic destinat autoconsumului și ni s-a transmis Scrisoarea de Acordare a Grantului.
Obiectivele realizării investiţiei într-o centrală electrică fotovoltaică sunt:
Panourile fotovoltaice sunt amplasate deasupra pozițiilor de parcare a autovehiculelor din incinta CDZ Bucureşti, prin intermediul unei structuri metalice zincate termic. Centrala electrică fotovoltaică cu o putere totală instalată de 458 kWp cuprinde:
- 841 panouri fotovoltaice monocristaline Risen Titan de 545 Wp, cu tehnologie PERC, bifaciale
- 24 invertoare Fronius Symo de 10/15/20 kVA,
- cutii de distribuție CD și tablouri generale TG pentru tranzitul puterii către injecția în instalația interioară
- instalație de iluminat cu corpuri LED
- stație de monitorizare a energiei furnizate la nivel de producție și prin rețeaua de analizoare de energie la nivel local
În urma semnării contractului de execuție lucrări cu asocierea SC SERVELECT SRL – SC ENERGO CONSTRUCȚII CIVILE ȘI INDUSTRIALE SRL, lucrările au demarat cu realizarea de către ECCI a unor fundații izolate, pe care au fost montate structurile metalice. Pentru a crește rezistența structurii, fundațiile au fost realizate cu susținere pe un sistem de micropiloți înșurubați în blocurile de fundare. Astfel, micropiloții au devenit baza de prindere pentru stâlpii centrali ai structurii metalice asigurând un plus de rezistență întregului sistem.
Echipa Servelect a continuat apoi cu execuția traseelor de cabluri, inclusiv cele pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice, montajul panourilor fotovoltaice, instalarea senzorilor de monitorizare, realizarea conexiunilor în tablouri, realizarea testelor și a verificărilor calitative, racordarea la instalația electrică internă și punerea în funcțiune în 30.09.2022, precum și instruirea personalului ROMATSA în ceea ce priveşte exploatarea instalațiilor.
Obiectivul a fost inclus în Planul de Investiții Multi-Anual așa cum a fost aprobat prin Hotărârea Comitetului Director nr. 21/17.07.2019, parte a Planului de Performanță pentru cea de-a treia perioadă de referință. Astfel, costurile aferente acestui obiectiv se regăsesc în bazele de cost ca parte a costului capitalului.
În mod concret, prin implementarea centralei electrice fotovoltaice pentru auto-producerea parțială a necesarului de consum electroenergetic la nivelul CDZ, se vor obține următoarele efecte: