Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 10, Sector 1, Bucuresti
Aterizari 390+
Decolari 395+

EGALITATEA DE GEN ÎN CADRUL ROMATSA

 


 

Scop

 

În luna martie 2023, a fost aprobat documentul ”Planul R.A. ROMATSA privind egalitatea de gen” (GEP). Documentul stabilește baza pentru îmbunătățirea egalității de gen în cadrul ROMATSA și reprezintă un set de angajamente și acțiuni care vizează promovarea egalității de gen în cadrul regiei. Prin GEP, ROMATSA își propune să promoveze egalitatea de gen prin transformarea durabilă a proceselor culturii și structurii organizației, care produc și susțin dezechilibre și inegalități de gen.

Documentul creează un model durabil care poate fi actualizat cu ușurință pe baza nevoilor regiei în continuă schimbare și ia în considerare starea actuală a echilibrului de gen prezent în cadrul regiei propunându-și să respecte recomandările UE prezentate în Strategia pentru egalitatea de gen pentru perioada 2020–2025.

Obiectivul principal al planului este de a se asigura că ROMATSA este un loc sigur pentru toată lumea și funcționează într-o manieră care respectă egalitatea și diversitatea, este lipsită de discriminare și asigură progres profesional nestingherit pentru toți salariații.

 

Componentele GEP la nivelul ROMATSA

 

La nivelul R.A. ROMATSA se aplică politicile și legislația națională și europeană în domeniul egalității de gen, iar prin GEP se urmărește o mai bună transpunere a principiilor și obiectivelor stabilite astfel.

Din punct de vedere al reflectării egalității de gen în structura personalului, la nivelul regiei se observă o pondere relativ echilibrată la nivelul personalului administrativ (48% femei, 52% bărbați) și o pondere mai mare a femeilor în rândul personalului MET (57% vs 43%). Pentru personalul CTA ponderea femeilor este de 25%, similară cu nivelul din alte state, iar în cadrul personalului PTO doar 3% sunt femei. Per total regie, femeile au o pondere de 28%, având în vedere în special nivelul redus de reprezentare în cadrul categoriilor CTA și PTO.

O evoluție pozitivă s-a înregistrat în ultimii ani la nivelul personalului de conducere, unde ponderea femeilor a urcat la 35%.

Atât Contractul Colectiv de Muncă în vigoare, cât și procedurile referitoare la angajarea, avansarea și promovarea personalului nu disting între cele două genuri și acordă șanse și drepturi egale. De asemenea nu se face distincție între cele două genuri, în ceea ce privește salarizarea, grilele fiind uniforme la nivelul regiei. 

În concluzie, GEP își propune să îmbunătățească egalitatea de șanse și tratament în ROMATSA – furnizor de servicii de navigație aeriană, care realizează funcțiunile specifice legate de managementul traficului aerian – și să creeze un model durabil care să poată fi actualizat cu ușurință pe baza nevoilor societale și instituționale în continuă schimbare.