Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA. și-a stabilit ca obiectiv strategic pe termen lung implementarea unui pachet de soluții pentru creșterea eficienței utilizării energiei în clădirile în care își desfășoară activitatea, având în permanentă preocuparea de a asigura servicii de trafic aerian în condiții de eficiență a costurilor, cu un impact redus asupra mediului înconjurător.
În martie 2019, ca urmare a deschiderii apelurilor de propunere de proiecte pentru energie regenerabilă în cadrul Programului pentru energie în România, program finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, ROMATSA a identificat oportunitatea finanțării parțiale nerambursabile a proiectului Sistem panouri fotovoltaice destinat autoconsumului S-GENERATION , alăturându-se astfel programului Sustainable Green Energy in Air Traffic Control Center.
În data de 29 iunie 2020 ROMATSA a primit de la Operatorul de Fond INNOVATION NORWAY decizia favorabilă de finanțare nerambursabilă în cuantum de 45% a Sistemului fotovoltaic destinat autoconsumului și a fost semnat Grantul pentru finanțare.
Panourile fotovoltaice vor fi amplasate deasupra pozițiilor de parcare a autovehiculelor din incinta Centrului de Dirijare a Zborurilor Bucureşti, prin construirea unei structuri metalice galvanizate de susținere deasupra pozițiilor de parcare. În acest sens se vor instala un număr de 841 panouri fotovoltaice de 545 Wp, cu tehnologie PERC, bifaciale, cu o putere totală instalată de 458 kWp.
Energia electrică generată cu ajutorul centralei fotovoltaice - 490 MWh/an va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenționale – 9,26%, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, va fi asigurat un confort climatic sporit în utilizarea autovehiculelor parcate în incinta sediului ROMATSA, prin reducerea în sezonul cald a necesarului de climatizare și implicit a poluării locale, cauzate de suplimentul de carburant utilizat pentru climatizare, imediat după pornire.
În perspectivă, prin implementarea proiectului, se va pune la dispoziția utilizatorilor și un număr de 10 stații de încărcare vehicule electrice, alimentate direct de la centrala fotovoltaică.
În prezent, în urma semnării Contractului de execuție lucrări cu asocierea SERVELECT - ENERGO CONSTRUCȚII CIVILE ȘI INDUSTRIALE, sunt în desfășurare lucrările de realizare a fundațiilor și execuția suprastructurii metalice, cu finalizare în această lună.
După realizarea structurii metalice se va trece la amplasarea panourilor fotovoltaice pe structură, se vor monta invertoarele și celelalte echipamente pentru ca în Trimestrul III 2022, să se realizeze punerea în funcțiune a centralei fotovoltaice.
Mai multe detalii tehnice ale proiectului, pot fi consultate în secțiunea PROIECTE!