Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 10, Sector 1, Bucuresti
Aterizari 390+
Decolari 395+

Proiectul SEE FRA a fost implementat cu succes în data de 7 noiembrie 2019

Începând cu data de 7 noiembrie 2019, operatorii aerieni își vor putea planifica zborurile în mod liber în spațiul aerian al Bulgariei, Ungariei și României H24/7, fără limitările granițelor geografice. Aceasta constituie finalizarea proiectului SEE FRA (South East Europe Free Route Airspace) pentru implementarea operațiunilor de rute libere transfrontaliere - free route cross border H24/7 în spațiul aerian al celor 3 state.

 

Noile reguli de planificare a zborurilor optimizează în mod semnificativ traiectoriile zborurilor, nu numai prin utilizarea celor mai scurte conexiuni, ci și prin permiterea celor mai eficiente rutări atunci când impactul asupra zborurilor este inevitabil, de exemplu pentru evitarea vremii nefavorabile.

 

Conform simulărilor, efectul sinergic al tuturor îmbunătățirilor are un potențial de economisire medie zilnică de până la 10 000 NM din totalul distanțelor parcurse, ceea ce reprezintă economii de 80 de tone de combustibil, cu 250 de tone mai puține emisii de CO2 și o economie de 26 de ore de zbor într-o zi aglomerată.

 

Ca viitor pas, Slovacia - ca parte a proiectului SEEN FRA (South East Europe Night Free Route Airspace) împreună cu Bulgaria, Ungaria și România - va evalua oportunitățile de a se alătura spațiului aerian SEE FRA, în condițiile în care operațiunile FRA H24/7 sunt deja implementate în spațiul aerian slovac.

 

Atât activitățile derulate în cadrul proiectului SEE FRA cât și cele din proiectele FRA naționale sunt în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 716/2014 al Comisiei Europene, care prevede ca furnizorii de servicii de navigație aeriană să coopereze pentru introducerea spațiului FRA deasupra FL310 în toată Europa până la sfârșitul anului 2021.

 

Trebuie menționat faptul că Network Manager are un rol central ca susținător și coordonator al modificărilor spațiului aerian la nivel european. Datorită implicării active și a sprijinului deplin al statelor membre EUROCONTROL și al agenției EUROCONTROL, operatorii aerieni vor putea zbura profile optimizate, folosind mai puțin combustibil, reducând astfel impactul asupra mediului.