Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 10, Sector 1, Bucuresti
Aterizari 390+
Decolari 395+

Aplicarea solutiei PAN-EUROPENE CCAMS pentru gestionarea codurilor SSR in FIR Bucuresti incepand cu 15 octombrie

Începând cu 15 octombrie 2021, ROMATSA s-a raliat inițiativei pan-europene CCAMS - Centralised Code Assignment and Management System, confirmându-și angajamentul pentru cele mai înalte standarde de siguranță și pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță în domeniul capacității.

CCAMS își propune să depășească atât deficitul actual, cât șipe cel viitor de coduri pentru Radarele Secundare de Supraveghere (SSR) utilizate în controlul traficului aerian și oferă un cod SSR unic pentru fiecare zbor care operează în țările care utilizează serviciul. CCAMS optimizează eficiența gestionării codurilor SSR la nivel european prin introducerea alocării dinamice a codurilor pentru transponder, permițând utilizarea simultană a aceluiași cod în volume de spațiu aerian separate de o anumită zonă tampon.

Această abordare asigură utilizarea optimă a codurilor SSR și reduce deficitul și conflictele de coduri SSR din regiunea CCAMS.

Prin aplicarea CCAMS în FIR București gestionarea codurilor SSR va fi mai eficientă, crescând siguranța. Aceasta va determina, de asemenea, o reducere a schimbărilor de cod SSR, diminuând astfel volumul de lucru ATC și permițând gestionarea mai multor zboruri.

Fiind printre pionierii implementării Mod S în întreg spațiul aerian național,   prin activarea CCAMS ROMATSA se plasează între primii 5 furnizori de servicii de navigație aeriană din Europa care au operaționalizat ambele concepte în conformitate cu Regulamentele Europene.

Despre CCAMS: CCAMS este o soluție paneuropeană pentru a depăși deficitul codurilor SSR pentru transponder disponibile, utilizate de controlul traficului aerian pentru servicii radar. Din punct de vedere al funcționalității, CCAMS constă într-un server central situat la sediul EUROCONTROL. Acesta oferă un cod unic pentru traficul aerian general care operează în regiune.

Acest server:

  • selectează și trimite automat un cod către toate unitățile de-a lungul rutei zborului, pe baza informațiilor disponibile de la alte sisteme ale Network Manager;
  • răspunde solicitărilor de cod primite de la unitățile de control al traficului aerian (ATC);
  • asigură zborului o traiectorie fără conflicte de cod, permițând păstrarea codului în zona CCAMS;

monitorizează utilizarea codului pentru a asigura operațiuni sigure și eficiente.